A GYEK története

A GYEK története

A miskolci Velkey László Gyermekegészségügyi Központ, röviden GYEK hosszú múltra tekint vissza.

A 60-as évek közepén fogalmazódott meg Prof. Dr Velkey Lászlóban a GYEK alapítójában és első vezetőjében az a gondolat, hogy a megyében integrált, progresszív gyermekgyógyászati ellátás valósuljon meg, komplex rehabilitációval és prevenciós tevékenységgel.

A folyamatosan növekvő lélekszámú városban az akkori áron 176,5 millió forintos beruházás eredményeként 1976 novemberében egy 15.990 négyzetméteres alapterületű, 560 ágyas kórház jött létre, mely a maga idejében Európa egyik legmodernebb kórházának számított.

Dr. Velkey László

A GYEK bővítéseként 1982-ben készült el és került átadásra a GYEK Gyermekrehabilitációs Osztályának és a kapcsolódó Járóbeteg ellátásának külön épülete 2342 m2-n. Az akkori áron 44 millió forintos teljes beruházási költség felét társadalmi hozzájárulással biztosították. Egy 80-as évek közepéről származó adat szerint a GYEK-nek akkoriban 651 dolgozója volt, köztük 86 orvos.

A Gyermekegészségügyi Központban jelenleg 310 ágyon folyik a fekvőbeteg-ellátás, mellyel a Heim Pál Kórház után az ország második legnagyobb gyermek ellátó helye. A 310 ágyon 10.000 fekvőbeteg fordul meg évente. A GYEK az általános gyermekgyógyászati ellátás mellett országos lefedettségű gyermekrehabilitációs, az ország egy negyedét lefedő gyermek csontvelő transzplantációs, illetve régiós gyermekégés, gyermektraumatológiai és III. progresszivitású szintű, koraszülött ellátást végez.

Az Akut és Sürgősségi Gyermekosztály 62 ágyon, a Gyermek Intenzív Osztály 12 ágyon, Gyermek Onko-hematológiai, Csontvelő Transzplantációs, Immunológiai és Gyermekneurológiai Osztály 44 ágyon, a Gyermeksebészeti, Traumatológiai és Égési Osztály 42 ágyon , a Gyermek Belgyógyászati Osztály (Pulmonológia, Nefrológia, Endokrinológia, Diabeteológia, Kardiológia) 69 ágyon, A Gyermekrehabilitációs Osztály 36 ágyon, a Koraszülött ellátás pedig 45 ágyon zajlik folyamatosan.

A fekvőbeteg részleghez szervesen csatlakozó járóbeteg ellátási központban évente 80.0000 beteg fordul meg. Az akut sürgősségi és általános gyermekgyógyászati járóbeteg ellátáson túl gyermek- és ifjúságpszichiátriai, onkológiai, immunológiai, neurológia, nefrológia, urodinámiás, bőrgyógyászati, endokrinológiai és anyagcsere, gastroenterológiai, kardiológiai, pulmonológiai, aneszteziológiai, sebészeti, traumatológiai és égés, rehabilitációs járóbeteg-ellátás mellett a koraszülött utógondozási és neurológai ellátások is kiemelt esetszámmal folynak.

Az elmúlt években részben állami támogatással, részben társadalmi összefogásból teljes megújításra került a Gyermek Intenzív Osztály és a Perinatális Intenzív Centrum. 2020-ban egy gyermek diabéteszes blokk került kialakításra külön fürdőszobával, tankonyhával, amely nagyban elősegíti a növekvő számú cukorbeteg gyermekek és szüleinek megfelelő felkészítését a megváltozott életkörülményekre. Befejeződött a Gyermekrehabilitációs Osztály fekvőbeteg részlegének komfortosabbá tétele, melynek során az egyes kórtermekhez külön vizesblokk kialakítására került sor, légkondicionálttá váltak a kórtermek ill. a kórtermek megközelíthetőségét is modernizáltuk. Társadalmi segítséggel a GYEK-ben kialakításra került egy audiovizuális központ, amelyben lehetőségünk van magas műszaki színvonalú telekonferenciákon való részvételre, ez nagyban elősegíti a naprakész ismeretek megszerzését illetve a problémásabb esetek megkonzultálását.

Jelenleg folyik a Gyermeksürgősségi Osztály és az Égési Osztály, valamint a műtők teljes felújítása, és egy közvetlen zártterű összeköttetés kialakítása híd formájában a felnőtt sürgősségi és diagnosztikai tömb, illetve a GYEK épülete között.